Рецепти с хранителна мая

Биониа Хранителна мая Engevita® e често използван продукт във вегетарианската, веганска и суровоядна кухня за обогатяване на ястията с минерали и витамини – най-вече В-комплекс и В12. Хранителната мая има приятен пармезанов вкус, познат още и като умами, поради което се използва като алтернатива на сол за овкусяване на салати и разядки, както и като кулинарен специалитет към всякакви ястия.

СОСОВЕ И РАЗЯДКИ

Домашен, веган пармезан

Всички съставки се смилат до получаване на желаната консистенция. Чесънът може да бъде заменен с друга подправка (чубрица, риган и др.) за разнообразяване на вкуса или адаптиране към друго ястие.

Домашният веган пармезан се комбинира отлично с нахутени палачинки!

Нахутени палачинки

  • 1 ч.ч. брашно от нахут
  • 1 ½ ч.ч. вода

Съставките се смесват и разбъркват хубаво, докато се получи гладка консистенция за палачинки. Палачинките се пържат в керамичен тиган без мазнина като се оформят средни по диаметър и леко дебели палачинки (тип американски палачинки). След снемане от котлона всяка палачинка се намазва с масло. Сервира се с домашен веган пармезан и доматки.

Сурово песто с броколи, шам фъстък и хранителна мая

  • 2 чаши сурово броколи
  • 1 чаша суров шамфъстък
  • 2 скилидки чесън
  • сок от ½ лимон
  • 2 с.л Биониа Хранителна мая Engevita®
  • 2-3 стръка копър или шепа босилек

Сложете ядките в кухненския робот и ги смелете. След това добавете останалите продукти и блендирайте много добре докато се получи кремообразен дип. Сервирайте в купичка! Намажете го на крекери и гарнирайте с резени домати или топвайте резенчета зеленчуци в него!

Рецепта https://desilifestyle.net/

Дип от бял боб

Смилате всички продукти в блендер или с пасатор до получаване на хомогенна смес. Сервирате с нахутени палачинки, домашен хляб или питки.

Рецепта: blissbites.net

Пастет от нахут

  • 200 г сварен под налягане и отцеден нахут
  • 1 ч.л. или повече пресен сок от лимон
  • 3 с.л. Биониа Хранителна мая Engevita®
  • 1 скилидка чесън
  • 3 с.л. вода или ядково мляко
  • По желание: пресен босилек или пресен джоджен

Смилате всички продукти в блендер или с пасатор до получаване на хомогенна смес. Сервирате със спаначени или други палачинки, домашен хляб или питки.

САЛАТИ

Свежа салатка с хранителна мая и без сол 

  • микс от зеленолистни (спанак, рукола и др.)
  • листенца пресен босилек
  • 1-2 скилидки чесън
  • авокадо
  • 2 с.л. Биониа Хранителна мая Engevita®
  • сок от лимон (прясно изцеден)

Авокадото и чесъна се нарязват. Всички съставки се смесват и салатата се намачква добре, за да се овкусят зеленолистните зеленчуци.

Пролетна салата

  • Зелена салата – накъсана
  • 1 шепа спанак
  • 1 шепа коприва – нарязана на ситно
  • 1 морков – настърган
  • 1 краставица – нарязана на кубчета
  • 3-4 репички – нарязани на кубчета
  • 1 стрък пресен лук – нарязан на ситно
  • 5-6 листа левруда – нарязана на ситно
  • 1 шепа копър и магданоз – нарязани на ситно
  • 1 шепа слънчогледови поници

За дресинга:

Всички зеленчуци се слагат в голяма купа. Приготвя се дресинга и с него се разбърква много добре салатата преди сервиране!

Рецепта: https://desilifestyle.net/

Лятна салата

За салцата се нарязват на ситно в отделна купичка:

  • 1 нарязана оранжева пиперка
  • 1 малък домат, 1 люта зелена чушка
  • 3-4 стръка магданоз, 1 стрък пресен лук (по желание)
  • 3 с.л. царевица

За гуакамолето се смесват:

  • 1 голямо пасирано/намачкано с вилица авокадо
  • сок от лимон

Нарязвате краставицата на кубчета и я смесвате с руколата и зелената салата. Отгоре се добавя салцата и гуакамолето. Готовата салата се поръсва с хранителната мая и тиквено семе (или конопено семе).

Рецепта: https://desilifestyle.net/

Есенна салата

  • зелена салата – накъсана на парчета
  • шепа спанак
  • шепа рукола
  • шепа сурово броколи или настърган алабаш
  • 1 краставица – нарязана на кубчета
  • 1 домат – нарязан на кубчета
  • 1 морков – настърган
  • 1 червена пиперка – нарязана на ивички
  • 1 шепа магданоз и целина – нарязани на ситно
  • 1 стрък пресен лук – нарязан на ситно
  • 1 авокадо – намачкано
  • сок от 1/2 лимон
  • Биониа Хранителна мая Engevita®

Всички зеленчуци се слагат в голяма салатиера. Овкусяват се и отгоре се поставя намачканото авокадо и се поръсва с хранителната мая. Разбърква се добре и се консумира с благодарност за есенното изобилие!

Рецепта: https://desilifestyle.net/

ПАЛАЧИНКИ, ГРИЗИНКИ И ДРУГИ

Домашен чипс за деца – без пържене, без мазнина, без сол Bionia chips

Измиваме пресните картофки и без да ги белим ги нарязваме на тънки филийки (може и с белачката). Разпределяме картофките в тава за печене покрита с хартия за печене (така не залепват и се изваждат много лесно). Печем на вентилатор докато картофките се запекат и малко преди да ги извадим ги поръсваме с хранителна мая като овкусител и вместо сол. Поднасяме като гарнитура или просто така си ги хапваме. Може да се сложат в кутия и да се изядат в парка.

Рецепта: Биониа

Зеленчуков чипс

  • морков
  • червено цвекло
  • пащърнак
  • батат (сладък картоф)
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 2 ч.л. Биониа Хранителна мая Engevita®
  • 1 ч.л. чесън на прах
  • 1 ч.л. черен пипер (по желание)
  • 1 ч.л. зехтин (по желание)

Рендосваме на тънки филийки всички зеленчуци. Изсипваме ги в купа и добавяме подправките. Разбъркваме хубаво и нареждаме върху хартия за печене. Печем във предварително загрята фурна на 140°C между 20-40 мин. според личните предпочитания за хрупкавост. Комбинира се идеално с чесново сосче от кисело мляко, чесън и хранителна мая.

Рецепта: Биониа

Ядково сирене

  • 250 гр. накиснато сурово кашу (за около 4-5 часа)
  • 2 с.л. Биониа Хранителна мая Engevita®
  • 7-8 сушени доматa (накиснати за около 1 час)
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1 сл лимонов сок
  • 1/4 ч.л. хималайска сол
  • 1/4 ч.л. куркума
  • сусамово семе за овалване

В кухненски робот се смилат накиснатото кашу, заедно с подправките и маята, като се прибавят съвсем мъничко вода или лимонов сок. Прибавят се няколко стръка магданоз и сушените домати. Трябва да се получи гъста смес, която се оформя на кръгчета на ръка или с помощта на ринг. Получените кръгчета “сирене” се овалват в сусамово семе и се прибират в хладилник. Сервира се със свежа салатка или крекери.

Пробиотично ядково сирене 

  • 1 ч.ч. кашу
  • 1 ч.ч. макадамия
  • 1 капсула пробиотик (acidophilus)
  • чиста изворна вода
  • 2 с.л. Биониа хранителна мая Engevita®
  • ½ ч.л. хималайска сол
  • ½ ч.л. куркума
  • 1 ч.л. пресен лимонов сок

Накиснете ядките във вода за около 6 часа. Прецедете, изплакнете и сложете в мощен блендер с 1 капсула пробиотик и съвсем малко вода, колкото вашия блендер да смели хомогенна смес. Сложете сместа в двойна марля или двойна торбичка за ядково мляко, вържете и оставете в съд, като я затиснете с нещо тежко, за да се отдели излишната вода. Оставете на топло място (около 29°C). Проверявайте на мирис, сиренето трябва да има лек кисел мирис, който ви допада. Около 24 часа е оптималното време за ферментация.

След като сместа е готова, опитали сте я и има приятен кисел вкус и мирис, е време да овкусите. Слагате сместа в купа и добавяте хранителната мая, солта, куркумата, лимоновия сок и хубаво разбърквате. Формовайте сиренето в ринг или на руло и го опаковайте, за да не изсъхва. Сложете в хладилник поне за 2 дни. Ако искате сиренето да е меко, махнете ринга след два дни и го дръжте добре опаковано.

Рецепта и снимка: Вера Тинкова и Екатерина Минкова

ОСНОВНИ ЯСТИЯ

Паста с бял „пармезанов“ сос (постен)

За соса:

  • 1 ½ ч.ч. сурово кашу
  • 3 с.л. пресен лимонов сок
  • 3/4 ч.ч. вода
  • 1/4 ч.ч. Биониа Хранителна мая Engevita®
  • 1/3 ч.л. чили на прах или люти чушки стрити на прах
  • 1 скилидка чесън
  • Щипка куркума на прах
  • Щипка червен пипер
  • 1/3 ч.л. горчица (диджонска или друга)

За пастата:

  • Паста по избор (пълнозърнеста, от киноа и др. по избор)
  • Черен пипер
  • По желание добавете задушени зеленчуци като гарнитура – борколи, чушки, гъби, грах и др.

Сложете пастата да се вари във вода (според указанията на пакета) и през това време пригответе соса като всички съставки сложите в мощен блендер и разбиете до получаването на гладък сос (ако блендерът ви не е мощен, първо смилате кашуто докато стане на прах и след това добавяте останалите съставки за соса). Гарнирайте със задушени зеленчуци по избор и укресете с прясно смлян черен пипер.

Рецепта: https://detoxinista.com/2011/01/move-over-kraft/

Паста с тиквички и ядков пармезан

  • 400 г паста „Лингуини“
  • 80 г зелени маслини (без костилки)
  • 2 зелени тиквички
  • 4 скилидки чесън
  • 1 връзка пресен лук
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1/2 ч. л. лют пипер (на люспи)
  • сол и пипер меланж на вкус

за „пармезана“:

Пастата се вари, докато стане „ал денте“. С помощта на белачка от необелените тиквички се изрязват тънки дълги ивички. Пресният лук, чесънът и магданозът се накълцват, а маслините се разполовяват по дължина. Тиквичките се запичат на тиган за кратко с малко вода, прибавят се чесънът, пресният лук, маслините и магданозът. Разбърква се и се овкусява с лют пипер. Добавя се пастата, както и един черпак от водата, в която се е варила. Овкусява се с пипер меланж (евентуално и малко сол на вкус). Разбърква се. За пармезана: лешниците, маята, сухият чесън и лимоновата кора се смилат. Пастата се поднася с „пармезана“ от ядки.

Рецепта: Bonapeti.bg

Булгур със зеленчуци и хранителна мая – без сол и мазнина

Булгурът се накисва в гореща вода и се оставя за омекне. Зеленчуците с подправките се задушават за кратко без мазнина в незалепващ тиган. Накрая се поръсва с хранителна мая. “Готово за отрицателно време “.

Рецепта: Биляна Карараева

Шницели от нахут с хранителна мая

  • 800 г сварен под налягане нахут
  • 80 г брашно от нахут
  • 1 малка глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 1/4 връзка магданоз
  • 2 с. л. лимонов сок
  • 1–2 с. л. Биониа Хранителна мая Engevita®
  • 1/2 ч. л. суха мащерка
  • 1/4 ч. л. кимион
  • сол и черен пипер на вкус
  • 30 мл зехтин (+ за поливане)
  • галета за овалване

За соса:

  • 200 мл зеленчуков бульон
  • 100 мл светла бира
  • 30 мл светъл соев сос
  • 20 мл зехтин
  • 40 г каперси
  • 1 с. л. едрозърнеста горчица
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 1 с. л. брашно
  • Биониа Хранителна мая Engevita®

Нахутът се отцежда и се пасира с нарязания на четири лук, чесъна и накълцания магданоз. Добавят се лимоновият сок, зехтинът, сол, черен пирпер, кимионът, хранителната мая и мащерката. Малко по малко се сипва брашното и се разбърква. От сместа се оформят шницели и се овалват в галета. Поставят се в тава, застлана с пергаментова хартия. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор, до готовност – около 25 минути.

Брашното за соса се запържва в зехтина до златисто. Налива се бирата, а когато алкохолът се изпари, се прибавят бульонът и горчицата. Накрая се добавят лимоновият сок, накълцаните каперси, соевият сос и хранителната мая. Готви се, докато се сгъсти. Шницелите се поднасят със соса.

Рецепта: bonapeti.bg

Сурови фетучини

  • 5-6 сурови тиквички

За доматения сос:

  • 2-3 домата
  • 7-8 сушени доматчета
  • 1-2 сурови пиперки
  • 4-5 скилидки чесън
  • сух босилек, риган и сок от лимон на вкус

за веган пармезана:

Тиквичката се нарязва на тънки ленти – фетучини с помощта на белачка докато се стигне до семената. Семената не се използват, защото ще разводнят пастата. Съставките за доматения сос се смилат в кухненски робот или блендер. Готовите сурови фетучини се сервират със суровия доматен сос, шепа спанак за контраст, няколко маслини каламата и сушени гризини. Ястието се поръсва с веган пармезана!

Рецепта: https://desilifestyle.net/

Сурова зеленчукова лазаня

  • 5-6 тиквички – нарязани по дължина на тънки ленти
  • 1 домат – нарязан на шайби
  • листа спанак

За домашно босилково песто:

Лазанята се приготвя като се реди пласт тиквичка, пласт „покълнало“сиренце, листа спанак, резени домат и босилково песто. След това процедурата се повтаря и чинията се украсява според вашето настроение!

Към пълнежа може да се добави козе или овче сирене по желание (за невегани).

Рецепта: https://desilifestyle.net/

БИОНИА ХРАНИТЕЛНА МАЯ на люспи може да поръчате директно от тук Хранителна мая на люспи Engevita®. При заявка над 20 лв. доставката е за наша сметка до офис на Спиди.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!