Природно лечение на диария с шипка – царицата на билките

С настъпването на лятото, пресните плодове и целодневната игра навън, се случва коремчетата на нашите любими да попаднат под негативното влиянието на бактерии, вируси и паразити. Тогава, често изплашени поради опасността от обезводняване, особено летните месеци, търсим лесна и бърза помощ чрез медикаменти. Медикаментите предписвани при диария обаче имат и странични ефекти, а повечето предназначени за възрастни могат да бъдат опасни за децата и се дават само по лекарско назначение. Какво да правим тогава?

Нека погледнем нещата от друг ъгъл. Замисляли ли сте, че диарията е лечебна реакция на организма? Защо е така и как да помогнем на тялото си в този лечебен процес?

Когато стомашно-чревният ни тракт е нападнат от бактерии като Campylobacter, Salmonella, Shigella и Escherichia coli (най-често след консумацията на заразена храна),  ротавируси,  аденовируси,  астро- или калицивируси, както и различни паразити (Giardia lamblia, Entamoeba histolytica и Cryptosporidium) и не рядко лоша храна, най-логичната реакция на тялото ни е, да се опита да изхвърли „лошите“. За да се случи това, се налага стомашното съдържимо да бъде превърнато в течна форма и така по най-бързия начин да напусне организма. Всеки би казал, че е логично, нали? Защо тогава ние спираме естествения имунитет, като даваме химикали, с които да „обезвредим“ защитните си механизми? Защото ни е страх от дехидратация, ще кажат много от вас. Тогава как да си помогнем, без да си вредим?

Кой не знае, че шипката – царицата на билките, има балансиращ (стягащ) ефект? Тя е природният лек при стомашно-чревни разстройства защото:

 • Шипката влияе положително върху перисталтиката на червата. Пектинът, съдържащ се в нея действа благоприятно върху стомашно-чревната и бронхиалната лигавица тъй като образува покриващ слой върху тях, а танините препятстват развитието на гнилостни процеси в червата.
 • Шипката е мултивитаминозен плод. Тя съдържа комплекс от витамини сред които Е, А, К, С, Р както и високо съдържание на минерални соли – най-вече калиеви, калциеви, фосфорни, магнезиеви и др. Не съществува друг естествен продукт от овощията, който да е така богат на различни витамини. Природата ги е комбинирала така, че да действат синергично (т.е. да си помагат и усилват ефекта си) и да се абсорбират лесно. Така набавяте на клетките си необходимата енергия за превъзмогване на неразположението, както и свеждате до минимум рискът от деминерализация.
 • Шипката действа благоприятно на отделителната система: бъбреци, жлъчен мехур, пикочопроводи, пикочен мехур. Така изчиствате отходните системи в тялото по един естествен начин и подпомагате очистващата функция на отделителната система.

Как да се приготви?

1-2 ч.л. Биониа шипка на пердушини се слагат в чаша студена или топла вода, похлупват се и се изчакват около 5 мин. да омекнат. Изпива се водата, заедно с шипката. Желателно е за малки деца отварата да бъде прецедена. Не се препоръчва шипката да се вари, тъй като така се губи голяма част от полезните вещества.

В Биониа шипка на пердушини са запазени люспата и семките на шипката, и са махнати мъхчетата между тях. Семките съдържат голяма част от витамините и затова са запазени в продуктите на Биониа, за разлика от шипковите брашна, където са смлени само люспите на плода.

Bionia shipka

Биониа Шипка е с гарантиран български произход и качество. Използвани са само ситно смляни парченца от цял плод шипка – пердушини,  изсушени по специална технология за по-лесна консумация и дълготрайно съхранение. Ако ви предстои ваканция на морето, пресипете част от продукта в малко бурканче и носете със себе си в случай на нужда. Така лесно и бързо ще приготвите природен лек при стомашно разстройство, или пък просто ще се насладите на вкусен чай или освежаваща студена напитка.

Биониа Шипка можете да купите от ПОРЪЧАЙ.

2 Comments

 1. Hosting

  Запарка от листа от къпина е само една от алтернативите за лечение на диария с билки. Сварете за пет минути две супени лъжици от тях в 300 грама вода. Разделете на три дози и приемайте по една от тях преди хранене.

  Reply
  1. admin (Post author)

   Много добро предложение. Благодаря!

   Reply

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!