КАКВО ядат децата ни?

Това не е реклама на кексчета. Това е т.нар. безплатна закуска за децата в училище. Точно тази я получават поне два пъти седмично!!! Какво съдържа? Ще ви трябва лупа, за да прочете – и това не е шега. Да започнем от там, че не отговаря на изискванията на БАБХ за минимален размер на шрифта от 1,2 мм и е истинско изпитание за очите. Произвежда се в Турция – сигурно така стимулираме Българското производство??? И да, използвам сарказъм, просто за да не се разплача…

Вижте съдържанието, преписано дословно с всички грешки: „кекс 84% (пшеничнобрашно, пудра захар, яйца, хидрогенирано растително масло, вода, царевично нишесте, масло от семена на памук, глюкозен сироп, какао на прах 2,8%, инвертен сироп, овлажнители (Е422 глицерин, сорбитол, Е420), емулгатор (полиглицеролни естери на растителни мастни киселини Е475), деминерализирана суроватка на прах, набухватели (Префосфат на натриева киселина Е450, натриев бикарбонат Е500), консервант (калиев сорбат 202), регулатор на киселинността (лимонена киселина Е330), ароматизатори идентични с природните (ванилия, шоколад), Шоколадов сос 16%(глюкозен сироп, пудра захар, овлажнители (сорбитол Е420, глицерин Е422), шоколад 2,7%, какао на прах, обезмаслено мляко на прах, хидрогенирано растително масло, модифицирано картофено нишесте, пюре от лешници, сгъстител (пектин Е440, агар агар Е406), емулгатор (Моно- и диглецириди на мастни киселини Е471), консервант (калиев сорбат Е202), ванилин, специална сол за хранително-вкусовата промишленост, ароматизатори, идентични с природните (шоколад, лешник), регулатор на киселинността (лимонена киселина Е330).“ – Да ни е честито!!!

Само за съдържанието на това „кексче“ може да се напише цяла книга. Поради това, няма да го коментирам. Сигурна съм, че всеки може да си направи извод и без да е специалист. Важното в случая е, че това „кексче“, избано от фирмата осигуряваща храната на много училища в София, се дава на децата с одобрението на държавата и отделните отговорни институции, има одобрението на директор и медицинско лице в училище, минава през ръцете на учителките и се дава на децата. Децата са от предучилищна до четвърти клас, които нито биха или могат да прочетат съдържанието, нито биха го разбрали. Те го получават от лице с авторитет пред тях, в случая учителката, на която се доверяват, т.е. „тя ни го дава, значи е добро“, сладко е, има вкус на шоколад (макар същинското съдържание на какао да е под 3%) и мирише добре. И така тази така наречена храна стига до децата ни, с дейното участие или безотговорност на всички по веригата. За съжаление, голяма част от родителите изобщо не знаят за това! До мен тази опаковка, а и всичко друго, достига само защото изрично съм помолила дъщеря ми, да ми носи всичко, което получава там като храна, дори и да е само опаковка.

След писмено запитване към фирмата доставчик на храната в училище получих типичен бюрократичен и добре защитен отговор, цитиращ съществуващите наредби за ЗДРАВОСЛОВНО (забележете!) хранене на децата:

Относно използваните продукти:

Съгласно НАРЕДБА № 37 ОТ 21 ЮЛИ 2009 Г. ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ НА УЧЕНИЦИТЕ, (име на фирмата, което засега няма да цитирам) влага в своята продукция, суровини по утвърдени стандарти. Също така, не ни е позволено да използваме подправки като (сол, кимьон и др) и ни се съобразяваме с изискването на нормативните актове.

Изготвяйки седмичното и месечното меню, което предоставяме за одобрение от медицинското лице на учебното заведение, дружеството ни се съобразява и обявява естествените алергени, съгласно Регламент № 1169 от 2011г.   относно веществата или продуктите причиняващи алергии или непоносимост.

Също така, винаги се спазва  изискването на Наредба № 37,  един ден от седмицата задължително да се предлага ястие с рибно съдържание.“

Как да възразиш срещу това?…

Е време е! Да се захванем за работа на всички нива:

 • обучение и запознаване на децата с истинската храна;
 • съвместна работа с родители и учители, съвети и помощ от наша страна;
 • промяна на съществуващата наредба за здравословно хранене на децата и актуализиране на рецептурната книга (не е преиздавана от години), използвана като основа за приготвянето на храната в Българските детски градини, детски кухни и училища;
 • реален контрол и спазване на зададените норми за вложените продукти, начин на приготвяне и продажба на пакетирани продукти на територията на детските заведения и училища.

За целта събираме и призоваваме голяма общност от лекари, готвачи, производители, родители, учители, организации, медии и други професионалисти на всички нива. Списъкът е дълъг и продължава да се увеличава, така че ако имате желание да се включите, пишете ни или просто споделете това. Информация има на страниците ни: фондация “За храната”  & FoodRevolutionBulgaria .

Ето снимки и на „храната“, която се продава на децата в училищната лафка, които вече съм коментирала като съдържание в други постове.

 

 

 

 

 

p.s. За първи път си позволявам да публикувам такъв вид материал на тази страница. И го правя не защото искам, а защото трябва! Защото ако всички мълчим, вдигаме рамена и се надяваме да мине, то не ни подминава. Защото всички ние имаме или познаваме, деца, внуци, приятели и техните деца, за които ни е грижа, и за които всички ние носим отговорността!

2 Comments

 1. Татяна

  Само хидрогенираната мазнина ме притеснява . Нобях купила ДЕТСКИ бисквити с палмово масло . Ама и то май не било вредно !

  Reply
  1. admin (Post author)

   За съжаление, това не е жива храна. Храната, особено за децата, трябва да бъде с минимална или по възможност без технологична обработка.

   Reply

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!

Статията на БИОНИА Ви харесва?

Абонирайте се за нас сега и ще получaвате всички актуални и полезни материали директно на мейла си. Без спам!!!АБОНИРАЙ СЕ ТУК