#Ден на революцията в храненето 2018 или #Food Revolution Bulgaria 2018

Какво означава истински да вярваш? Аз вярвам със сърцето си, че можем  да научим децата ни, а с това и родителите, как да се хранят. Как да подбират храната си и защо да предпочитат една храна пред друга. И тук не говорим просто за начин на хранене, а за начин на мислене, за начин на живот. И да, аз вярвам, че революцията в храненето е възможна! Ще ви разкажа защо:

 

ПРЕДИСТОРИЯ

Преди една година по същото време много родители, блогъри, кулинарни специалисти и доброволци от цялата страна се обединихме в името на общата кауза и желание за промяна. Така реализирахме първия мащабен Food Revolution Day в България. Участие в него взеха над 1000 деца от почти всички големи и по-малки градове в страната, сред които София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Кърджали, Момчилград, Казанлък, Добрич, Монтана, Ботевград, Перник, Севлиево.

Подробности за Food Revolution Day 2017 ще намерите тук  https://www.bionia.bg/revoliutsia-v-hraneneto-i-evoliutsia-v-misleneto/

След това уникално по рода си събитие в България, регистрирахме фондация носеща името „За храната“, с която да водим дългосрочна политика за пълноценно, баласирано и здравословно хранене за населението на страната и най-вече за децата. Повече информация за целите, дейностите, как да се присъедините или как да ни подкрепите ще намерите на страницата на фондацията https://www.zahranata.org/.

 

ДЕН НА РЕВОЛЮЦИЯТА В ХРАНЕНЕТО 2018

Година по-късно е време за нова революционна вълна! Време е отново да напомним, че ни има, че не сме се отказали от правото си да ядем чиста и вкусна храна и че здравето на децата ни зависи от това! И така тази година

Ден на хранителната революция в България ще се проведе на 18-19 май 2018 на територията на цялата страна!

В рамките на тези два дни ще има много кулинарни работилнички с деца в детски градини, училища, магазини, академии и най-различни други локации. Ще се приготвят вкусни и пълни с витамини и минерали рецепти, защото акцентът който поставяме тази година е именно това, че искаме:

ПОВЕЧЕ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ, по-малко тесто и захар!“

за нашите деца и ще направим всичко необходимо, за да го гарантираме. Освен с кулинарни демонстрации искането ни ще бъде съпроводено и с конкретни предложения за промени в наредбите за здравословно хранене на децата, така че да има дългосрочна полза от това.

Всеки, който иска да се включи в организирането на кулинарна работилничка с деца нека да попълни регистрационната форма и да се запознае с инструкциите за организация и рецепти FRD2018_instruction.

Всеки, който иска да ни подкрепи с дарение, материали или суровини за провеждане на работилниците, подаръци за децата или по друг начин, нека ни пише на aboutfoodfoundation@gmail.com или посети www.zahranata.org .

Всички, които искат да запишат децата си за участие в кулинарна работилничка и да си изберат локация, могат да го направят тук https://www.zahranata.org/food-revolution_day_2018/ . За промени и актуализации моля следете и фейсбук страниците ни: https://www.facebook.com/aboutfoodfoundation/ и https://www.facebook.com/FoodRevolutionDayBulgaria/ 

 

ЗАЩО ГО ПРАВИМ

Достатъчен е кратък анализ на менютата в детските градини и училища, за да се уверим, че масово в тях превес имат храните съдържащи бяло брашно и захар за сметка на така необходимите плодове и зеленцучи съдържащи ензими, витамини, минерали и много други базови за здравето ни вещества.

При разработването на менютата и подбора на продукти се избират суровини с по-ниска цена, които да заситят децата, но не и да ги нахранят, защото основно използваните продукти като бяло брашно и захар са с ниска (да не кажем незначителна) хранителна стойност! И така парадоксално децата ни си тръгват от детска градина и училище нахранени и недохранени едновременно.

Така например в наредба № 37 от 21 юли 2009 г. за здравословно хранене на учениците има посочени стойности за среднодневен прием на енергия, от които конкретно съотношение на белтъчини, въглехидрати и белтъчини, но НЕ е посочен конкретно какъв трябва да бъде източникът на тези въглехидрати например. Така се стига и до произволното прилагане на тази наредба като за набавяне на посоченото количество въглехидрати се предлагат основно тестени храни и рядко биват балансирани с плодове и зеленчуци, които реално също са въглехидрати.

Препоръчителни стойности за среднодневен прием на енергия и хранителни вещества за ученици
(общо за момчета и момичета) на възраст от 6 до 19 г.
Възраст* Енергия Белтък Мазнини Въглехидрати
(години) ккал/ден
Е %** г/ден Е % г/ден Е % г/ден
6 – 10 1890 10 – 15 48 – 71 25 – 30     53 – 74 55 – 65 260 – 307
10 – 14 2415 10 – 15 60 – 91 25 – 30 67 – 94 55 – 65 332 – 392
14 – 19 2760 10 – 15 69 – 104 25 – 30 77 – 108 55 – 65 380 – 449
Забележки:
*Границите на възрастовите интервали включват годините след навършване на съответната възраст до започване на следващата.
** Е % – процент от общата енергийна стойност на храната.

 

По този начин се обръща голямо внимание на количеството (както е в таблицата), но не и на качеството на храната (тъй като не се посочва какъв да е източникът на тези нутриенти). С това целим да демонстрираме само една малка част от констатираните проблеми, подробен анализ тепърва предстои.

И за да бъдем обективни ще кажем, че проблемът започва от семейната среда. Трябва да признаем, че много по-лесно е да намажеш филия, отколкото да направиш салата. Още по-трудно е като я направиш да убедиш детето си да я изяде. Да, за това трябва да се вложат много повече усилия, обучение и възпитание. Много по-лесно е и да купиш сандвич или кроасан от магазина, отколкото да сготвиш вкусна домашна яхния. Да, за това трябва се вложи много повече време, воля и усилия. Темата е дълга и съм сигурна, че „схващате накъде бия“. Убедена съм обаче, че всичко вложено ще се възвърне и крайния резултат ще си заслужава!

 

КАКВИ СА НАШИТЕ ЦЕЛИ

  1. Да популяризираме и обогатяваме познанията и да изградим обществено разбиране и подкрепа за пълноценно и природосъобразно хранене чрез организирането на работилници с деца и родители.
  2. Да иницииране промени в наредбите за насърчаване на пълноценното здравословно хранене и спазването им чрез реален контрол.

Ден на революцията в храненето цели децата по цял свят да се забавляват докато готвят, а техните родители и учители да се обединят и да положат основи на бъдещи кампании и конкретни действия през годината, в които се правят проучвания, говорят специалисти и родители, отразяват медии, набелязват се конкретни мерки и се дават предложения до институциите, от които зависят реалните промени. Защото проблемът – нездравословно хранене, може да бъде решен само и единствено с общи усилия за трайна и смислена промяна в начина, по който нашата планета се храни!

 

НЕ СМЕ САМИ ИЛИ ВМЕСТО ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Всъщност не сме сами. Каузата за детското хранене се споделя в цял свят от доброволци към фондацията на Джейми Оливър – Food Revolution. Ето го и неговото лично послание:

Мили приятели,

Да си кажем честно: живеем в свят, в който над 41 000 000 деца на възраст до 5 години са или с наднормено тегло, или със затлъстяване, докато други 59 000 000 страдат от недохранване.

Затлъстяването е сложен проблем, но най-ужасяващото от всичко е, че то е предвесник на огромно количество други хранителни заболявания.

За мен основният проблем се дължи на: рекламата на нездравословна храна, недостатъчното и неадекватно образование на децата на тема – хранене и хранителни навици, както и на нерегламитирането на съдържанието на захар в продуктите за ежедневна консумация. Всички те подлагат бъдещото поколение на огромен здравословен риск. Също така не трябва да се пренебрегва и финансовия проблем. В глобален мащаб затлъстяването струва около 2 трилиона долара на година за здравни услуги или някакъв вид инвалидност. Но в рамките на нашия живот можем да върнем стрелката на часовника, наречен епидемия от затлъстяване. И за да успеем да го осъществим се нуждаем от спешна промяна. Но трябва да започнем сега.

Аз отдавна се занимавам с това и ви моля да се присъедините към мен. Помогнете на моите посланици във вашите страни, които вече работят активно.  Заедно можем да се справим с причините и последствията от затлъстяването и да осъществим трайна и смислена промяна в начина, по който нашата планета се храни. 

Джейми Оливър

Благодаря ви и ще ви очакваме 🙂

 

 

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!

Статията на БИОНИА Ви харесва?

Абонирайте се за нас сега и ще получaвате всички актуални и полезни материали директно на мейла си. Без спам!!!АБОНИРАЙ СЕ ТУК