ДЕФИЦИТ на ПРОТЕИНИ – бръчки, анемия, чести настинки, лош холестерол или проблеми със зачеването

Бръчки, анемия, чести настинки, лош холестерол или проблеми със зачеването са част от проблемите, които могат да възникнат при дефицит на протеини. Вижте защо?!

Протеинът или още белтък или белтъчина е събирателен термин за биологически важни макромолекули изградени чрез взаимодействието на отделни аминокиселини. Протеините са един от основните градивни компоненти на живите клетки (както и на вирусните частици).

Всеки протеин притежава специфична функция, като практически няма процес в живите организми, който да не зависи от конкретна белтъчина. Протеините са със сложна пространствена структура (полипептиди) и изпълняват разнообразни биологични функции – от типично структурни (придават форма на клетките), защитни (имунна функция), транспортни (хемоглобин) и съкратителни до каталитични (синтез на РНК), сигнални (хормони – инсулин), двигателни (мускулно съкращение) и регулаторни.

Когато тялото не получава достатъчно протеини чрез храната, възникват различни по характер и дълбочина проблеми (болести), които сега ще разгледаме:

 

КРЪВ – АНЕМИЯ

Кръвта е около 8% от теглото на тялото или около 5-6 литра. Кръвта се състои от кръвна плазма (около 55%) и кръвни клетки/елементи (45%). Кръвната плазма включва вода (91,5%), протеини (средно 7%), липиди, въглехидрати, остатъчен (небелтъчен) азот, неорганични соли, ензими, хормони, витамини и др. Плазменият белтък съдържа албумин, глобулини и фибриноген. Кръвните клетки са еритроцити (с особено важна съставка желязо), левкоцити и тромбоцити. Това дава един бърз общ преглед на състава на кръвта, която е носител на живота и чрез кръвен тест изгражда най-добра представа за състоянието на тялото.

Най-често срещаният вид анемия е желязодефицитната анемия следствие на нисък внос на желязо от храната, както и на ниската му резорбция. Както се вижда от краткото представяне на състава на кръвта по-горе обаче, кръвта не е само желязо. Тя съдържа и много други вещества сред които вода, витамини и протеини. За медицината отдавна е известно (дори и понякога специалистите да забравят), че дори и тази най-често срещана желязодефицитна анемия всъщност се дължи освен на намаляването на желязо в депата и на същевременна лоша резорбция на желязо и на нарушение на нормалното количествено съотношение между белтъчните фракции на кръвта (диспротеинемия). Т.е. за да имаме добър профил на кръвта от значение е не само количеството на желязото, но в голяма степен количеството и качеството на протеина!

 

Представете си го така: за да сготвите боб чорба освен червена чушка (условно приемаме, че е желязо), ще ви трябват и морков (фибри), и лук, и боб (протеин) и подправки (витамини), за да се получи наистина вкусна храна.

 

 

 

 

МАЗНИНИ – ЛОШ ЛИПИДЕН СТАТУС  (хиперлипопротеинемии – хиперхолестеролемия)

Мазнините (липидите) се транспортират в кръвта като липопротеини. Липопротеините са резултат от свързването на холестерина, триглицеридите и фосфолипидите с протеини (апопротеини А, В, С). Те се делят на α-липопротеини (HDL липопротеини в висока плътност), β-липопротеини (LDL липопротеини с ниска плътност), пре-β-липопротеини (VLDL липопротеини с много ниска плътност) и хиломикрони (съдържат до 90% триглицериди). Най-познати са липопротеините HDL – така нареченият добър холестерол и липопротеини LDL или накратко лош холестерол. Липопротеините са едни от най-важните показатели за състоянието на мастната обмяна в организма. Когато количеството на т.нар. лош холестерол се покачи значително, а същевременно т.нар. добър холестерол е много нисък, възниква неспособност на тялото да обработи и разгради тези мазнини, вследствие на което то започва да ги натрупва в определени части на тялото. Така се стига и до запушване на кръвоносни съдове, гъста кръв, която изисква по-големи усилия от сърцето, за да бъде изпомпана до всички точки на тялото, и последващите от това сърдечно-съдови рискове. С други думи така нареченият лош холестерол се влие не само от вида и количеството на приетите мазнини, а и от правилния внос на протеини.

 

Представете си го така: едно планинско поточе тече бързо и безпроблемно по гладките камъни, които го пречистват и са едни своебразни тръби за водата, в сравнение с една заблатена, замърсена и бавно движеща се река, в която колкото повече клони, индустриални боклуци или други замърсители има, толкова по-бавно подвижна и замърсена става.

 

 

 

ИМУННА СИСТЕМА – ВИРУСНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ (простуда) И ИНФЕКЦИИ

Може би малко хора знаят или се замислят, но имунната ни система също е изградена от протеини. Тя се състои от милиарди клетки, които са организирани в централни и периферни лимфоидни тъкани и органи, и за да функционира правилно, имунната система трябва да разпознава широк кръг от агенти, наричани патогени (от вируси до хелминти) и да ги различава от собствената здрава тъкан на организма. Т.е. за да функционира имунната ни система, тялото трябва да разполага с достатъчно количество качествени протеини.

Запомнете: протеините на кръвта и другите телесни течности са включени в защитната реакция на организма!

Промяна във функцията и структурата на протеина следствие на въздействие на външни фактори като температура, налягане, pH и други (наричана денатурация) може да има практическо приложение като част от имунната защита. Така например при вирусно заболяване в организма се разпространяват множество вирусни частици, в болшинството от случаите изградени и от протеини. Неспецифичната имунната реакция на организма се изразява с покачване на постоянната температура на организма. По този начин белтъците, изграждащи вирусните частици, денатурират вследствие на което вирусите се разпадат. Затова не е полезно температура от 37° до 38°C да се сваля чрез медикаменти веднага, защото така спираме естествения процес на работа на имунната ни система.

И въпреки че сме свикнали при заболяване да посягаме само и единствено към витамин С като помощно средство, трябва да се замислим, че чести простуди и инфекции говорят за липса на протеини! Когато тялото няма материал, с който да се бори срещу „нашественици“, то буквално и преносно отслабва.

 

 

Представете си го образно така: 20 кг маймунка макак трудно би могла да има физическо надмощие над 250 килограмова горила.

 

 

 

 

ВЪНШЕН ВИД – БРЪЧКИ, ОТОЦИ, ИЗМЪРШАВЯВАНЕ

Измършавяването (алиментарна дистрофия) е отслабване вследствие на хронично недохранване или гладуване, което включва и недостатъчен белтъчен внос. Наблюдава се в редица страни в тропика, където изключително слаби крайници и същевременно надут корем са честа гледка именно следствие на белтъчен недоимък. Най-голямо значение за развитието на алиментарна дистрофия има недостатъчното приемане на белтъчини с храната. То води до хипопротеинемия с понижение на колоидо-осмотичното налягане на серума и до задръжка на течности. Приемането на голямо количество вода и сол (дори и да е хималайска или морска сол) засилва смущенията. От значение е и витаминовият недоимък. Болните са с намалена резистентност към инфекции, а раните им заздравяват трудно. Дори и хора, които не са с диагноза измършавяване, но често имат отоци на крайниците или в органите (като например белодробни), също често е комбинация от белтъчен недоимък, нарушения в електролитното равновесие и висока консумация на сол.

Освен тежката форма на измършавяване има и други фактори, които оказват влияние на външния ни вид, а именно увисване на тъкан по време на пости, агресивни диети или гладуване. Най-видимото място е разбира се лицето, което буквално увисва с поява основно на вертикални бръчки. И въпреки че всички знаят, че кремовете против бръчки почти винаги съдържат колаген, много малко хора знаят, че всъщност колагенът и еластинът са структурни протеини. Те са основните компоненти на междуклетъчното вещество на съединителната тъкан (напр. хрущял) и участват в състава на кожа, коса и нокти. Т.е. за да имате хубава кожа със здрава тъкан, набавянето на качествени протеини отвътре, а не само с кремове външно, е основен фактор за красотата!

 

Така например не може да отгледате растение, ако просто го сложите на зелен килим, трябва ви добра плодородна почва от която да се хранят коренчетата, тогава и цветете отгоре ще цъфти и ще бъде красиво.

Допълнителен бонус е, че когато тялото получава достатъчно протеин желанието за сладко и особено за шоколад намалява – още един фактор за добър външен вид.

 

 

ФЕРТИЛНОСТ – АМЕНОРЕЯ, ПРОБЛЕМИ СЪС ЗАБРЕМЕНЯВАНЕТО

И отново стигаме до основната идея, че тялото трябва да има достатъчно материал, за да може да функционира. Когато е наличен дефицит, особено протеинов, естественият отговор на организма е да запази и малкото, което има под формата на аменорея. Загубата на кръв по време на менструация в конкретния пример е това, което тялото в този момент счита за недопустима загуба и спира процеса. Такава аменорея е често срещано явлениепри жени, които се подлагат на строги диети и особено момичета в пубертета, при които изискванията за протеинов внос са по-големи поради все още активната растежна възраст.

Още по-крещящ е примерът с жени, които имат проблеми със забременяването. За да можеш да създадеш живот, трябва да имаш достатъчно качествен материал. HDL или добрият холестерол е основен градивен елемент на хормоните. Когато тялото няма материал, за да синтезира хормони, няма как и да забременеем. Тук обаче е много важно да поясним, че има обратен вариант: жени с наднормено тегло, при които изобилства „материал“, но той не е качествен. Обемът не е равнозначен на качество и при натрупване на прекомерно количество мастна и/или оточна тъкан, немунуемо има дефицити и „запушване“ на тялото. Това е друга крайност, която все пак води до същите проблеми.

Тук разбира се проблемът винаги е комплексен и не се дължи само на един единствен фактор. Човешката фертилност е зависима от начина на хранене, сексуално поведение, наследственост, култура, инстинкти, ендокринология, време, икономика, начин на живот, емоции и много други и най-добрият съвет е да се консултирате с вашия лекар и да не прибягвате към самолечение.

 

ОБОБЩЕНИЕ

Протеините участват във всички процеси протичащи в живия организъм. Структурата на клетката, метаболитните процеси, регулацията на хомеостазата и дори защитата на организма се дължи основно и преди всичко на протеини. Ролята им в съхраняването и реализирането на генетичната информация ги нарежда сред най-важните компоненти на живата клетка наред с нуклеиновите киселини, въглехидратите и липидите.

Една диагноза по правило не е следствие на само един дефицит или проблем в тялото, а съвкупност от много фактори определящи цялостното състояние на организма. Така например видяхме, че за да имаме добър мастен профил роля играе наличието на протеини в тялото ни, а не само вида мазнини. Същото важи и за кръвта, която очевидно не е само желязо, имунната система, която не е само витамин С, или външния ни вид, който не зависи само от фитнес тренировки.

Как да си набавите протеини и кои храни съдържат качествени, усвоими и в достатъчно количество протеини ще разберете в следващия ни материал. Очаквайте!

Растителни био и натурални протеини ще намерите в нашия МАГАЗИН.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!

Статията на БИОНИА Ви харесва?

Абонирайте се за нас сега и ще получaвате всички актуални и полезни материали директно на мейла си. Без спам!!!АБОНИРАЙ СЕ ТУК