Калций – как се усвоява най-ефективно?

Въпреки, че консумацията на продукти съдържащи калций непрекъснато се увеличава, все повече и повече хора страдат от заболявания на костите като чести фрактури, остеопороза или артрит. Витамините и минералите в човешкото тяло не са независими елементи и за да бъдат усвоени и с по-голяма полза те се съчетават в организма и работят заедно – т.нар. синергичен ефект. Калцият не е изключение. Той също има нужда от допълнителни елементи, първо за да бъде усвоен, и след това, за да бъде правилно разпределен. Малко нутриенти работят по-добре заедно от калция в комбинация с витамините К2 и D3. Нека видим защо?

Механизъм на действие и ролята на витамините К2-МК7 и D3 в калциевата обмяна

Калцият е нутриент от съществено значение за костите, съсирването на кръвта, правилното функциониране на нервната система, мускулите и сърцето. Витамин К2 е хранително вещество, което се съчетава с калция, но важна част от този пъзел е витамин D3.

Витамин D3 и абсорбцията на калций са свързани, защото витамин D3 прави възможно транспортирането на калций чрез клетките в чревната лигавица и кръвта. Нещо повече витамин D3 е основен фактор за производството на протеина остеокалцин, който свързва калция с костния матрикс и изгражда здрави кости. Повечето витамин D3 се получава чрез излагане на кожата на слънце, но той се съдържа и в малки количества и в някои храни като жълтъците и мазните риби например.

Ca+K2Витамин К2 активира протеини, които се образуват в различни органи в тялото – фактори на кръвосъсирването в черния дроб, остеокалцин в костите и matrix Gla протеин (MGP) в кръвоносната система. Така например Matrix Gla протеинът (MGP) инхибира калция, така че той да не се отлага в артерии и меки тъкани. Остеокалцинът от своя страна свързва калция с костната минерална матрица за по-силни кости и зъби. Това, което не се знае е, че повечето здрави хора са с дефицит на витамин К2. 97% от населението в Европа – както деца, така и възрастни – имат дефицит на този съществен витамин, което представлява риск за изграждането на здрави кости или добре функционираща сърдечно-съдова система.

D3+K2

Т.е. K2 е необходим за активиране на K-зависими протеини като остеокалцин (OC) за костното здраве и Matrix GLA протеин (MGP) за инхибиране на калцификацията на меките тъкани, а витамин D3 е необходим за създаването на тези протеини. Но ако не балансираме приема на D3 с K2, просто ще имаме излишък от неактивни протеини, които не изпълняват своята функция. Допълването с продукти, които комбинират витамини D3 и К2 в подкрепа на приема на калций, е от решаващо значение за тези, които търсят оптимално здраве на костите и сърдечносъдовата система.

Как да си набавим калций?

Калций присъства основно в костите, отчасти в неорганичен вид, отчасти в органично-свързана форма: калциев фосфат, калциев карбонат. Калцият е минерал, който не се синтезира в тялото и трябва да бъде набавен отвън, най-добре чрез храната.

Калцият се набавя в достатъчни количества от зеленчуците, които всъщност съдържат и другите необходими минерали, които в млякото не присъстват в добро съотношение или в достатъчно количество. Ето и примерни храни, съдържащи калций:

 • Плодове и зеленчуци: зеленолистни зеленчуци като рукола и спанак, зелен боб, броколи, зеле, лозови листа, къдраво зеле кисело зеле, моркови. От плодовете портокалите съдържат най-много калций.
 • Ядки и бобови храни: сусам! (един от най-богатите растителни източници на калций!), бадеми, лешници, кашу, макадамия, боб, соеви храни и други.

Количеството калций в отделните плодове и зеленчуци може да намерите в таблиците тук https://www.bionia.bg/plodove-i-zelenchuci-hranitelni-stoynosti/  . Препоръчителният дневен прием на калций определен от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) е 225-1500 mg/дневно.

Какви форми на калций, витамини D3 и K2 да приемаме?

Калциевият баланс може да бъде засегнат от широк кръг различни фактори сред които малабсорбция , прекиселинност в тялото, дефицит на вещества като витамини D и К2 и други. Ако имате дефицит на калций и се налага допълнителен прием на калций, витамини D и К2, то тогава е добре да предпочетете  възможно най-природни естествени формули, за да бъдат едновременно добре приети и разпознати от организма, както и пълноценно абсорбирани. Такива форми са:

 • Калций: Lithothamnium calcareum е един най-добрите и признати източници на растителен натурален калций. Lithothamnium calcareum е част от семейството на червените водорасли. Калцираните части на водораслите се събират, измиват, сушат и смилат. Lithothamnium calcareum се събират в дива, естествена среда и не съдържат генетично модифицирани организми.

Според френския изследователски институт – CENTRE D’ETUDE & DE VALORISATION DES ALGUES (CEVA) Lithothamnium calcareum е единственият добър растителен източник на калций.  За да бъдат по-точни в анализа си, от института измерват чрез in vitro тест калциевата абсорбируемост, а не по-общата и физиологичната бионаличност, както се прави при много тестове на калциеви източници и така доказват изключително доброто приемане на калция от тези водорасли от човешкия организъм.

 • Витамин D3: Vegetamin Витамин D3 е екстракт от лишеи. Той е естествено богат на витамин D3 (холекалциферол) и мастни киселини. Лишеите живеят при екстремни климатични условия и има способността да акумулират значителни нива на полезни хранителни вещества, включително холекалциферол. Проучвания показват, че над 50% от населението в Европа е с недостиг на витамин D, като този недостиг може да бъде дори по-висок в определени демографски групи.

Vegetamin Витамин D3 е растителен D3 (холекалциферол) в микрокапсулирана прахова матрица. Одобрена от Британското Веган общество (UK Vegan Society) и Британското Вегетарианско общество (UK Vegetarian Society) като естествен растителен източник на витамин D3.

 • Витамин К2-МК7: Естествено получен витамин К2 МК-7 (менахинон-7 ) във ферментационна среда от нахут и Bacillus licheniformis. Резултатът е продукт, свободен от всички известни алергени, включително соя. Патентован многоетапен процес на пречистване, кондензация и кристализация, който е с над 96% чистота.

Клинични проучвания на К2 МК-7 публикувани през януари 2013 г. в списанието Osteoporosis International и през 2015 г. в Thrombosis and Haemostasis доказват, че К2 МК-7  е с висока чистота, стабилен и добре проучен витамин К2 като менахинон-7 (МК-7) за употреба в хранителни добавки за поддържане на здрави кости и сърдечно-съдовата функция, както и за осигуряване на безопасно разпределение на калций в организма за всички възрасти.

К2 Deficiency

97% от населението на Запад – както деца, така и възрастни – имат дефицит на този съществен витамин, което представлява риск за изграждането на здрави кости или добре функционираща сърдечно-съдова система.

 

 

Трите описани по-горе източника на калций, витамин D и витамин К2 са от естествен произход, без синтетика, без ГМО, от най-високото възможно качество налично на световния пазар в момента и са преминали през клинични изпитвания и/или тестове в изследователски институти за доказване на абсорбируемостта и ефективността за човешкия организъм.

Поради гореспоменатия синергичен ефект на витамините и минералите е добре хранителните добавки, освен да предлагат високо качество, да бъдат добре комбинирани и съчетани, така че да работят в хармония и заедно да осигуряват по-голяма полза, отколкото самостоятелно. Такъв пример е продуктът:

Vegetamin™ Калций + Витамини D3 + K2 МК-7 

Натурален Калций от Червени водорасли Lithothamnion calcareum+Витамини D3+ K2 МК-7 е предназначен да допълва дневната физиологична потребност на организма от калций, витамини Д3 + К2 и благоприятства:

 • Костната структура и плътност;
 • Възстановяването след фрактури и счупвания с напредването на възрастта;
 • Подвижността на ставите и възстановителните сили на организма след тежка физическа активност и натоварване;
 • Косата, кожата и ноктите.

Състав:

 • натурален калций от червени водорасли;
 • натурален витамин D3 като холекалциферол, извлечен от планински лишеи;
 • натурален витамин К2 като МК-7, извлечен от нахут.

Поръчайте директно от тук Vegetamin™ Калций + Витамини D3 + K2 МК-7

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!

Статията на БИОНИА Ви харесва?

Абонирайте се за нас сега и ще получaвате всички актуални и полезни материали директно на мейла си. Без спам!!!АБОНИРАЙ СЕ ТУК