БИОНИА ШИПКА е с гарантиран български произход и качество. Използвани са само ситно смляни парченца от цял плод шипка – пердушини, изсушени по специална технология за по-лесна консумация и дълготрайно съхранение. За разликата от други продукти от шипка (брашно, чай и др.) тук са използвани и семките на плода, тъй като в тях се съдържа по-голямата част от витамин Е, както и поради богатото си съдържание на други витамини и омега-мастни киселини.
Как да я приготвим и препоръчителен прием: 3 с.л. дневно с фреш, шейк, кисело мляко, разтворена в студена вода или като запарка с гореща вода. Подходяща и за овкусяване на супи и готвени ястия.
Плодовете шипка съдържат уникален природен комплекс от естествен витамин А, витамин Е и витамин К в комбинация с мощни антиоксиданти – флавоноиди. Шипката съдържа още минерали, пектин, захари (фруктоза, глюкоза, захароза), плодови киселини, енергични масла, незаменими мастни киселини (Омега-3 и Омега-6), скорбяла и др.
Шипка – препоръчителен прием- 3 с.л. дневно (1 с.л.= 6 г)
Витамини В дн.доза 3 с.л.~18 г / В 150 г
Вит.Е 2,1 mg / 17,5 mg
Вит.А 277 µg / 2 308 µg
Вит.К 79,65 µg / 664 µg
Биониа Шипка е 100% натурален продукт, поради което посочените стойности на витамини и минерали е възможно да варират. Като поливитаминозен продукт шипката се използва като хранителна добавка към дневното меню и не е заместител на разнообразното хранене. Съдържа <1% натурален карамфил.
Витамините от натурални продукти се усвояват лесно и пълноценно от организма, предозиране не е възможно и нямат странични ефекти. Шипката в изсушен вид не променя своите показатели и не изисква специфични методи на съхранение – тя е лесна и удобна за употреба през цялата година!
Шипката е подходяща за деца и възрастни, бременни и кърмещи, пушачи, след травма или инфекция, ако сте подложени на тежки физически или нервно-психически натоварвания и при горещ климат.
ПОЛЗИ
Шипката действа благоприятно на отделителната система: бъбреци, жлъчен мехур, пикочопроводи, пикочен мехур.
Шипката действа благоприятно на кръвоносната система. Съдържащите се в нея флавоноиди поддържат здравето на капилярите, силицият в шипката е важен за здравето на стените на кръвоносните съдове, а витамин К подпомага нормалното съсирване на кръвта. Така се поддържа здравето на сърдечно-съдовата система.
Шипката действа благоприятно на функцията на храносмилателната и дихателна система. Тя влияе положително върху перисталтиката на червата. Пектинът, съдържащ се в нея действа благоприятно върху стомашно-чревната и бронхиалната лигавица тъй като образува покриващ слой върху тях.
Шипката поддържа имунитета и съпротивителните сили на организма поради богатото си съдържание на витамини. Комплексът от антиоксиданти: витамините С, Е, А, флавоноиди и незаменимите мастни киселини пречат на стареенето и поддържат кожата здрава, еластична и младолика.
За рецепти с Биониа Шипка вижте тук.
Биониа Шипка можете да купите от ПОРЪЧАЙ.
БИОНИА БЪЗАК съдържа: зрели плодове български тревист бъзак Sambucus ebulus – сушени, цели. Биониа Бъзак е с гарантиран български произход и качество!
Натурален източник на:
- Антоцианини
- Витамини
- Минерали
Действа благоприятно:
- на имунната функция
- при вирусни и гъбични заболявания
- като диуретик
- при онкологични заболявания
- при радиоактивни източници
Sambucus ebulus е тревисто растение с щръкнали нагоре виолетово-черни съплодия. Плодовете узряват в края на лятото около септември. Разпространен е из цялата страна до 1800 м надморска височина. Тревистия бъз е наричан още бъзе, бъзовляк, бъзуняк.
Изключително важна особеност на бъзака е съдържанието на антоцианини. Те са едни от най-силните антиоксиданти в природата и те нямат изкуствен заместител! Биологичното им действие се мултиплицира благодарение и на комбинираното съдържание на витамини К, Е, А, С, В₁, В₂, В₃, В₅, В₆, В₉ и минерали.
Нетно количество: ℮ 100 g
Биониа Бъзак е 100% натурален продукт без добавки. Като поливитаминозен продукт бъзакът се използва като хранителна добавка към дневното меню и не е заместител на разнообразното хранене. Да не се превишава препоръчаната дневна доза.
НАЧИН НА УПОТРЕБА:
Препоръчителен прием: 10 до 20 зрънца дневно на гладно особено през есенно-зимния сезон. При чувствителни хора и деца не повече от 2-3 зрънца дневно. Консумира се с профилактично-лечебна цел.
Предупреждение: В големи дози растението е ОТРОВНО! Силно действаща билка!
Консумират се директно сушените плодчета или се добавят към смутита и фрешове. Може да се накисва по 1 ч.л. сушени плодчета (10- 15 зрънца) от вечерта в чаша вода, а на следващата сутрин се прецежда и изпива на гладно.
За закуска: комбинира се идеално с кисело мляко, канела и пресен плод (банан, круша, ябълка и др.).
Може да се влага в кексове, мъфини и сурови десерти, както и да се използва като натурален оцветител за лилав цвят (Великденски яйца).
ПОЛЗИ:
Специфичната лечебна сила на бъзака са характерните за него антоцианини – багрилни вещества, даващи тъмния черно-виолетов цвят на плода.
Плодчетата на бъзака имат антиоксидантен ефект. Комбинацията от полифенолни съединения с витамините С, Е и А помагат за редукцията на свободни радикали. Повлиява се благоприятно сърдечно-съдовата система, метаболитните процеси, бъбречната дейност и панкреасната жлеза. Заедно с витамин С флавоноидите и танините оказват положителен ефект върху съединителната тъкан и поддържат здравето на тънките капилярни стени. Плодовете на Sambucus ebulus действат позитивно върху организма при наличие на тежки метали и радиоактивни изотопи.
РЕЦЕПТА за домашна лимонада с бъзак:
Продукти: пресен лимонов сок (от 1-2 лимона), 1 ч.л. сушен бъзак, настъргани лимонени корички, листенца мента, кубчета лед, филтрирана вода (количество по желание), подсладител по желание.
Начин на приготвяне: Всички продукти се смесват, разбъркват и изпиват за здраве.
Биониа Бъзак може да закупите директно от тук ПОРЪЧАЙ
Съдържа: зрели плодове тревист бъзак Sambucus ebulus.
Нетно количество: ℮ 100 g
Произход: България
Биониа Арония е с гарантиран български произход и качество. Използвани са само ситно смляни парченца от цял плод арония – пердушини, изсушени по специална технология за по-лесна консумация и дълготрайно съхранение.
Как да я приготвим и препоръчителен прием: 3 с.л. дневно с кисело мляко, шейк, фреш, разтворена в студена вода или като запарка с гореща вода. Подходяща за овкусяване и на сладки, кексове, мъфини и други десерти.
В плодовете арония природата е вложила рекордно голямо количество полифенолни съединения (флавоноиди, процианидини, антоцианини и фенолни киселини), познати още като витамин Р. Това са едни от най-силните антиоксиданти в природата и те нямат изкуствен заместител! Изключително важна особеност на аронията е комбинираното съдържание на много минерали и витамини (К, Е, А и др.), което усилва биологичното им действие. Плодовете на арония са източник на фруктоза и глюкоза, сорбитол, пектин, органични киселини и др. Особено типична характеристика е и съдържанието на танини, което предпазва аронията от вредители и не налага обработването ù с химически вещества.
Арония – препоръчителен прием – 3 с.л. дневно (1 с.л.= 5 g)
В дн.доза 3 с.л.~15 g / за 100 g
Общи феноли 429 mg / 2,86 g
Нефлав. фенолни съед. 44 mg / 0,29 g
Биофлавоноиди 241 mg / 1,61 g
Вит.А (β-каротин) 1 158 µg RE / 7 720 µg RE
Вит.Е 1,89 mg алфа-ТЕ / 12,60 mg алфа-ТЕ
Вит.К 49 µg / 325 µg
Биониа Арония е 100% натурален продукт, поради което посочените стойности на витамини и минерали е възможно да варират. Като поливитаминозен продукт аронията се използва като хранителна добавка към дневното меню и не е заместител на разнообразното хранене. Съдържа <1% натурален карамфил.
Витамините от натурални продукти се усвояват лесно и пълноценно от организма, предозиране не е възможно и нямат странични ефекти. Аронията в изсушен вид не изисква специфични методи на съхранение – тя е лесна и удобна за употреба през цялата година!
Аронията е подходяща за диабетици, работещи дълго време пред компютър, разтоварващи и пречистващи организма диети, както и за всички възрасти.
ПОЛЗИ
Аронията има силен антиоксидантен ефект. Комбинацията от полифенолни съединения с витамините Е, А и С предотвратяват образуването на свободни радикали, улавят съществуващите и помагат за тяхната редукция.
Арония повлиява положително метаболитните процеси: катаболизъм – разграждане на органична материя при храносмилането, и анаболизъм – синтез на жизненоважни компоненти като аминокиселини, нуклеинови киселини, въглехидрати, липиди и др.
Арония повлиява благоприятно бъбречната дейност, черния и белия дроб, функциите на централната нервна система. Тя поддържа и други органи като: стомашната мукоза, тънките черва, панкреасната жлеза, щитовидната жлеза, сърдечно-съдовата система. Флавоноидите заедно с витамините и танините оказват положителен ефект върху съединителната тъкан и поддържат здравето на тънките капилярни стени.
Аронията има благотворно действие при хора подложени на външно увеличение на естествените радиоактивни източници, съществуващи в природата. Полифенолите повлияват положително човешкия организъм при ултравиолетовата радиация и подпомагат за естественото освобождаване на човешкия организъм от радиоизотопи и йони на тежки метали.
За рецепти с Биониа Арония вижте тук.
Възможно ли е и има ли смисъл от едновременно приемане на шипка и арония?
Здравейте, да абсолютно е възможно, да не кажа препоръчително. Това са натурални продукти и няма никакви противопоказания при комбинирането им, по-скоро се допълват. Важно е разбира се, да си направите и вкусна кулинарна комбинация :). Разгледайте и секцията ни с рецепти с шипка и арония, може да ви хрумнат и други идеи 🙂