Рецепти с шипка

Шипките на пердушини може да заместят всяко брашно и да се добавят към сладкиши, кексове, мъфини и др. Шипките на пердушини имат и оцветяващ ефект.

За да запазите витамините, пектина и другите полезни съставки добавяйте шипките без термична обработка към мюсли, овесени ядки и други зърнени закуски. Накисвате ги предварително, както предпочитате в кисело мляко, соево, оризово или ядково мляко, или просто в гореща вода. С добавени сушени плодове и ядки, става много вкусно.

При разтройство, както и за балансиране на стомашно-чревния тракт, ползвайте шипките на пердушини като натурален регулатор, без необходимост от добавяне на синтетични продукти!

 

НАПИТКИ и РЕЦЕПТИ ЗА ЗДРАВЕ

Шипков чай – топъл и/или студен

Сварявате вода и я изсипвате в чаена чаша. Добавяте 1-2 ч.л. шипки на пердушини. Похлупвате и изчаквате 15-20 мин. шипките да омекнат. Пиете с наслада (може и овкусено с малко мед и лимон).

Тонизираща настойка от шипки

100 г шипки на пердушини заливат с 1 л хладка вода. Съдът се покрива и се държи на хладно. От време на време се разбърква. Пие се вместо вода.

Шипково питие за тонус (Вино)

Смесвате 400 г шипки на пердушини с 500 г захар, 7 л вода и 10 г прясна мая. След започване на ферментацията течността се прецежда и бутилира.

Смес за засилване на имунитета            

1 с. л. (за възрастни, а за деца – 1 ч. л.) шипки на пердушини се смесва с течен пчелен мед на вкус и с изсушено стрито на прах индрише на върха на ножа. Взема се сутрин на гладно през есенно-зимните месеци.

Общоукрепващ ефект

1 с. л. шипки на пердушини се залива с 1 супена лъжица кисело мляко. Изчаква се 10-15 мин. шипките да омекнат и се консумира.

Oтвара за разреждане на кръвта

  • 5 чл. л. борови иглички
  • 2 супени лъжици шипка на пердушини
  • 2 супени лъжици кора от лук

Сипете всички съставки в един литър студена вода и сложете на котлона. Щом заври изключете котлона и оставете отварата да се задуши поне десет минути. След като изстине се прецежда. По желание може да се подслади с мед, но едва когато е изстинала.

Пийте тази отвара сутрин, обед и вечер преди хранене или когато сте жадни. Курсът на лечение е 3 месеца.

Тази отвара действа благотворно за разреждане на кръвта, нормализиране на кръвното налягане, и работата на сърцето.Редовното пиене на отварата може да спести доста пари за лекарства. Когато кръвта нормализира гъстотата си, ще отпаднат проблеми като постоянна умора, световъртеж, отичане на крайниците, влошена работа на черния дроб.

Шипков винегрет (салатен дресинг)

Шипката добавя леко пикантен вкус към ястията, както например в този салатен дресинг. Използвайте го за зелева салата, зеленолистни салати или за овкусяване на задушени зеленчуци като броколи и карфиол, червени или зелени чушки, моркови и червено цвекло.

  • 1/4 ч.ч. Биониа Шипка на пердушини
  • 1 ч.ч. вода
  • 2 с.л. соев сос или лимон
  • 1/4 ч.л. горчица
  • Щипка ситно нарязан пресен риган
  • Щипка ситно нарязан пресен босилек
  • Малко прясно смлян черен пипер
  • 3-4 с.л. хубаво намачкано авокадо или 3-4 ч.л. смлени на паста сурови ядки
  • Няколко капки екстракт от стевия или друг подсладител (може и мед)
  • 1 скилидка намачкан чесън (по желание)

Оставете водата за заври и след като махнете от котлона накиснете шипката за около 5 мин, за да омекне. Пресипете в стъклен съд (буркан), добавете всички съставки и разбъркайте (разклатете) енергично. Използвайте веднага или съхранявайте в хладилник до 1-2 дни.

Сурова вафличка от шипки

  • ½ ч.ч. Биониа Шипка на пердушини
  • ½ ч.ч. Сурови бадеми
  • 10-12 Пресни фурми или смокини
  • ¼ ч.ч. Стафиди

Накисвате бадемите за около 10 часа във вода, която след това изхвърляте. Смилате бадемите в блендер или кафемелачка. Обелвате фурмите/смокините и слагате всички съставки в блендер. Смилате и оформяте сместа на малки правоъгълничета (вафлички), ако е необходимо може да добавите и капки вода към сместа. Оформените вафлички слагате в хладилник да стегнат за 1-2 часа и поднасяте като деликатес J.

 

РЕЦЕПТИ НА НАРОДНИТЕ ЛЕЧИТЕЛИ ПЕТЪР ДЪНОВ и ПЕТЪР ДИМКОВ

При диабет и високо кръвно (Петър Дънов)

Πpaви ce зaпapĸa oт 1 c.л. плoд oт ĸacиc, 1 c.л. шипĸи и 2 ч.ч. вpялa вoдa в плътнo зaтвapящ ce cъд. Πлoдът ce ocтaвя дa ĸиcнe в тeчнocттa дo изcтyдявaнeтo нa cмecтa. Гoтoвият чaй ce пpeцeждa пpeз мapля и ce пиe 3 пъти нa дeн.

При възпаление на пикочния мехур/цистит (Петър Димков)

25 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, се изсипват в 500 г вряща вода и като клокне 3 пъти, се снема от огъня. Като изстине се прецежда и се пие две седмици вместо вода. Шипката може и да не се вари, а да се остави да кисне във вода една нощ.

 

РЕЦЕПТИ ЗА ДУШАТА

Шоколадов кекс с тахан и шипково брашно

  • 200 г натурален (или млечен) шоколад
  • 3 яйца
  • 150 г слънчогледов или суров сусамов тахан
  • ½ ч.ч. Биониа Шипка на пердушини
  • ½ ч.ч. брашно от лимец (прясно смляно е най-добре)
  • 120 мл кисело мляко
  • 1 бакпулвер
  • За глазурата: 80г разтопен шоколад

Разтопете шоколада на водна баня и слаб огън. В голяма купа смесете шоколада и тахана, след това добавете яйцата и киселото мляко, с бакпулвера в него. Разбъркайте до хомогенна смес и постепенно сипете шипките на пердушини и брашното от лимец. Разпределете във формички за мъфини или в тавичка за кекс. Печете в предварително загрята на 180°C фурна. Мъфините се пекат 15-20 минути (зависи от големината на формичката), а нормалният кекс 35 мин.

За глазурата разтопете шоколада на водна баня и полейте охладените сладкиши.

Шипкови бисквити (Рецепта Бон Апети )

„Ароматни, хрупкави и разтърсващо вкусни“

  • 50 г Биониа Шипка на пердушини
  • 100 г брашно от лимец или друго пълнозърнесто брашно
  • 100 г краве масло
  • 50 г кафява захар (не е задължителна, може и белени фурми)
  • 1 яйце
  • 50 г счукани лешници
  • 100 г наситнени сушени плодове (червени боровинки, череши, стафиди)
  • 1 бурбонска ванилия

Маслото се оставя да омекне на стайна температура и след това заедно с всички останали продукти се разбърква, до получаването на хомогенна смес. Дъното на тава се покрива с хартия за печене. С лъжица за кафе се взима от сместа и се поставя върху хартията, след това се оформя бисквити, като се оставя разстояние около 4 см между тях. Бисквитите се пекат 12 минути в предварително загрята на на 180°C фурна. Оставят се да се охладят преди да се отделят от хартията.

Палачинки с шипки на пердушини и овесени ядки

  • 1 с.л. Биониа Шипка на пердушини
  • 1 с.л. фини овесени ядки
  • 1 ч.ч. соево брашно
  • 1/2 ч.ч. вода
  • Бакпулвер
  • Масло

В дълбока купа разбърквате водата, соевото брашно и шипките на пердушини. Добавяте бакпулвера и овесените ядки. От полученото тесто пържите палачинки в тиган с незалепващо покритие без мазнина. След като извадите от тигана намазвате с малко масло топлата палачинка. Гарнирате по избор със сладка или солена плънка.

Бърз домашен конфитюр

Хапва ви се конфитюр, но не и от този в магазина. Направете си пресен домашен за моментална  консумация и изненадайте гостите. Този лесен десерт ще се превърне в хит на рождения ден, приятелско или вечерно парти. Може да се сервира горещо и студено с палачинки, царевичен хляб с масло и др.

  • 5 или 6 ябълки
  • 1/2 ч.ч. Биониа Шипка на пердушини
  • 1/3 ч.ч. стафиди
  • 1/4 ч.ч. нарязани на кубчета сушени кайсии
  • 1/3-1/2 ч.ч. вода
  • За топинг: 1/2 чаша орехи, лешници, бадеми или други сурови едро смлени ядки.

Рендосайте една ябълка, а останалите нарежете на хапки. Сложете всички продукти без адките в тенджерка и след като заврят, оставете сместа да къкри около 15-20 мин без да разбърквате. Махнете от огъня когато сместа се сгъсти, но преди да е станала на каша. Сервирайте топло или студено с малки купички/чашки и гарнирайте с топинг от ядки.

БЪЛГАРСКА ШИПКА на пердушини можете да си поръчате директно от тук Биониа Шипка

3 Comments

  1. Стефан

    Здравейте, днес си закупих този продукт. Интересувам се при разстройство как е най-добре да се приема, с гореща вода като чай и ако остане нещо на дъното да се изяде или има друг начин, да му добавя ли нещо, например лимон или нещо друго?

    Reply
    1. admin (Post author)

      Здравейте,

      най-добре да се направи запарка, не е задължително да се вари, а по-скоро в по-топла вода (около 60-70°C) да се остави за около 5-10 мин.с похлупак да омекне и да се разтвори, след което да се изпие най-добре на гладно. Така се запазват в най-голяма степен витамините, пектина и останалите полезни вещества в шипката. Утайката не е задължително да се изпива, по желание е. Поради запазените витамини чаят е с леко кисел вкус (все едно е добавен лимон), но ако желаете можете да овкусите допълнително с лимон или намачакана прясна фурма. Въздействието върху организма е бързо – още след първите 2-3 приема. Успех и ако имате нужда от още съдействие, моля пишете или ни се обадете.

      Reply
    2. admin (Post author)

      Здравейте, можете да си направите запарка, като към шипката добавите топла или гореща вода и оставите 5-10 минути да омекне. НЕ се препоръчва варене, за да се запази максимално съдържанието на витамини и други елементи. Лимон можете да добавите на вкус. Това, което остава на дъното можете също да го изядете с лъжица по желание.

      Reply

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *