Сладко, подходящо за деца и набавя калций – запознайте се с рожков

Често чувам въпроса – какво е това рожков и за какво служи?

За тези, които не обичат дългите обяснения, ще кажа: това е сладка алтернатива на какаото, предлага се най-често прах, така че да се използва като брашно за направата на десерти, сладкиши и сурови бонбонки и има здравословни ползи, когато е сурово.

Запознайте се със суровия, непечен, органичен рожков на Биониа. Латинското наименование е Ceratonia siliquaL. Това е вечнозелено растение от семейство Бобови, разпространено по Средиземноморието, Черноморието и Старопланинския регион.

Предлаганият от Биониа рожков е рядкост, тъй като е суров, за разликата от повечето подобни продукти на пазара. Това е продукт с гарантирано качество, доставен директно от производител от Европейския Съюз. НЕ съдържа глутен, не съдържа кофеин и теобромин и е веган.

Поради това, че не е печен, този рожков е много по-сладък от термично преработените му варианти. Още едно предимство на суровия рожков е, че така се запазват и здравословните му ползи. Рожковът действа благоприятно при диария, гадене, повръщане и стомашно разстройство. Поради богатото съдържание на инозитол, влияе позитивно на хора с инсулинова резистентност и поликистозни яйчници. Рожковът е естествен източник на калций. Съдържа още желязо и натурални фибри.

Рожковът е подходящ за деца и възрастни. Идеален е за приготвяне на десерти, сурови сладкиши, торти и печива. Той е мек вариант на какаото и е със сладък вкус. Комбинира се добре с ядки и ядкови млека, какао, плодове и др.

Най-лесната рецепта за консумация е комбинирането му със суров жълтък. Така ще получите вкусен и полезен домашен шоколад. Единственото важно нещо е, да измиете старателно черупката на яйцето с препарат и грубата част на гъбичката, за да елиминарате евентуалното наличие на бактерии по черупката. Останалата част и детето ви може само да приготви, като смеси жълтъка с лъжичка суров рожков, разбърка сместа и се наслади на вкуса.

Хранителни стойности за 100 g:      bionia-raw-carob

  • Енергия             316 kcal / 1322 kJ
  • Mазнини            0 g
  • Холестерол       0 mg
  • Натрий               0 mg
  • Общи въглехидрати     88,3 g
  • Хранителни фибри        30 g
  • Захари                46,7 g
  • Протеин              3,3 g
  • Калций                350 mg
  • Желязо               3 mg

Суров непечен рожков на прах можете да поръчате директно от Биониа тук.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *