РЕВОЛЮЦИЯ в ХРАНЕНЕТО и ЕВОЛЮЦИЯ в МИСЛЕНЕТО

Как мечтите се сбъдват? Възможно ли е обединение? Има ли решение?

Както се случва напоследък: всичко започва от фейсбук. Първо само се оплакваме, след това споделяме. Започваме да търсим решение. След това се намираме и стартираме.

Само преди няколко месеца в една уютна сладоледаджийница седяхме три майки с големи идеи, общи виждания и реално поставени цели. До тук добре, но на хартия. Знаехме какво искаме, знаехме как да го постигнем, не стигаше само време, в което да положим усилия.

Когато нещо е писано да стане… то става. И така Натали, Маги, Ели и аз се намерихме, някак без усилие. Заобиколени от голяма група доброволци, координатори и експерти споделяме с вълнение своите виждания, проблеми и идеи. Друг избор нямаме освен ОБЕДИНЕНИЕ!

Виждаш проблема и знаеш, че има решение. Докато си сам и единствен, ти се струва почти загубена кауза. Тогава обаче намираш своето и за другите решение и изведнъж всичко се подрежда по подразбиране. Усещаш силата на колективната мисъл, желанието за промяна и самоизцеление.

Благодарение на тази революция се запознах с прекрасни хора, водени и обединени от едно единствено желание – желание за промяна. Не може повече да си затваряме очите. Не можем повече да стоим и да се спасяваме поединично…, а и не е редно. Моето, твоето дете… не, това са НАШИТЕ ДЕЦА, това сме НИЕ.“ – Станка Стоянова.

Тогава не ние, а институциите са безсилни. Обществената сила е незаменимо, безкомпромисно голяма.

РАВНОСМЕТКАТА след малко повече от месец работа:

Провеждане на Food Revolution Day в цялата страна:

  • 1000 деца в 36 кулинарни работилнички в 15 Български града,
  • петима Food Revolution посланика, 30 координатора, над 100 доброволци,
  • безброй детски усмивки, доволни коремчета и добро настроение!

Възможност родителите да включат любимата здравословна рецепта на детето си в официалните рецептурни книги използвани в детските градини и училища: Kонкурс за здравословна родителска рецепта.

Национално проучване с агенция Маркет Линкс относно степента на удовлетвореност на българските родители от храненето в детските градини и училищата: Проучване за измерване на удовлетвореността на родителите от храната в детските градини и училища.

Партньорство с официалните институции: НЦОЗА и проф. Стефка Петрова, Център по диететика и хранене към МУ и в частност с д-р Мария Николова, както и с много други частни и юридически лица.

Стотици детски рисунки на тема Моята любима храна. Тема за размисъл на всички нас: родители, учители и по-големи деца.

Сега цари хармония и разбирателство, а пред нас гoлямо предизвикателство. Една фондация с ясни цели:

  • Да съхраним и предадем нататък ентусиазма и желанието за добра промяна.
  • Да инициираме законодателни промени, които да задават точни и недвусмилени параметри за това „Какво е здравословно (детско) хранене“.
  • Да има реален и стриктен контрол по отношение на храната най-вече в детските заведения, болниците и училищата.

На фона на всичко това мога да кажа само:

Сега всеки ден да е Food Revolution Day изглежда лесно и реално!

 

Снимките от работилницата в Стара Загора са предоставени от www.fotouzunovi.com.

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *